November 17, 2021

Tržište nekretnina zasnovano je na odnosu ponude i potražnje. Čak i formiranje prodajnih cijena može da zavisi više od ponude i potražnje, nego od lokacije ili stanja u kojem se nalazi nekretnina.

U toku godine postoje periodi kada se nudi više nekretnina na prodaju, kao i periodi kada je ponuda slabija. Najviše nekretnina u ponudi ima u proljeće, dok ih je najmanje u jesen.

Interesovanje kupaca takođe varira, pa zbog svega toga u toku godine postoje periodi kada kupovina stana u Crnoj Gori može da bude jeftinija ili skuplja.

U kom periodu godine su nekretnine najjeftinije?

Mnogi prodavci povuku nekretninu iz oglasa krajem jeseni. Pitate se zašto to rade? Razlog je jednostavan. Tokom zime ima manje dnevne svjetlosti u stanu. Prilaz kući može biti zatrpan snijegom a ni dvorište ne djeluje sjajno. U proljeće je sasvim drugačija situacija. U dvorištu počinje da se zeleni travnjak i da cvjeta cvijeće. Prvi utisak koji kupac stekne je pozitivan, a to znači da je moguće postići bolju prodajnu cijenu.

Oni prodavci koji nisu uspjeli da prodaju nekretninu tokom godine, a ne žele da čekaju još nekoliko mjeseci do sledećeg proljeća, voljni su da snize cijenu. Ovo je za Vas pravi trenutak da ugrabite priliku i odlučite se za kupovinu. Podaci su pokazali da je tokom 2019. godine najviše prodaja nekretnina ostvareno u januaru. Ko je čekao proljeće, propustio je šansu da kupi stan po povoljnijim uslovima.

Koliko lični razlozi utiču na sezonalnost tržišta nekretnina?

Ako stan ili kuću kupujete za potrebe sopstvene porodice, koji biste period godine izabrali za preseljenje? Vjerovatno ljetnji period, kada su djeca na školskom raspustu a vi na godišnjem odmoru. Tada ćete imati dovoljno vremena za selidbu i uređenje novog doma. Vremenski uslovi će takođe biti povoljniji. Niko ne želi da se seli tokom hladnih zimskih dana ili po snijegu.

Nekoliko mjeseci prije selidbe morate završiti proces kupovine, kako biste do selidbe imali vremena za eventualno renoviranje stana ili uređenje dvorišta, ako kupujete kuću. Zato se kupovina najčešće obavlja u rano proljeće.

Da bi kupovina nekretnine bila obavljena u proljeće, to znači da ćete već tokom zime ili kasne jeseni krenuti u razgledanje potencijalnih stanova. Potrebno je i odvojiti dovoljno vremena za podnošenje zahtjeva za stambeni kredit i drugu papirologiju.

Ovako slično razmišlja većina porodica kada planira kupovinu nove nekretnine. Zato je krajem zime i početkom proljeća tržište nekretnina najaktivnije. Ako predugo budete čekali i oklijevali sa ponudom, može se desiti da vam neko ugrabi stan „ispred nosa“.

Da li je kriza pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Usled pandemije mnogi preduzetnici su prinuđeni da zatvore svoje firme. Zbog nedostatka redovnih primanja, mnogi će biti primorani i da prodaju svoje nekretnine kako bi došli do novca. To će dovesti do veće ponude a od potražnje će zavisiti i cijene tih nekretnina.

Pandemija virusa loše je uticala na poslovni model kratkoročnog izdavanja stanova turistima ili poslovnim ljudima, popularno nazvanog „Stan na dan“. U vrijeme kada se veoma rijetko putuje, potražnja za ovakvim tipom smještaja je znatno smanjena. Mnoge firme koje se bave ovim poslom došle su u situaciju da stanove izdaju u dugoročni najam ili da ih oglase na prodaju. To su uglavnom manji stanovi: garsonjere, jednosobni i dvosobni.

S druge strane, desila se jedna specifična situacija. Tokom prvog talasa virusa i karantina u proljeće 2020. godine, mnogi su ostali u svojim malim stanovima. Zbog toga su jedva dočekali ljetnju sezonu, sa željom da se presele tamo gdje će im slične situacije lakše pasti. Zato su kuće sa dvorištima i vikendice van gradova postale veoma tražene. Kupovane su kako za lično korišćenje, tako i za potrebe iznajmljivanja.

Kao što možemo vidjeti, virus je uticao na tržište nekretnina u tom smislu da se promijenio tip nekretnina za koje je bilo povećane potražnje. Nagla potražnja za kućama uticala je i na porast cijena takvih nekretnina. Ovo je najbolji pokazatelj koliko na cijenu nekretnina utiču odnos ponude i potražnje i koliko je važno pravovremeno odreagovati kako ne biste ostali „kratkih rukava“ u potrazi za stanom ili kućom.

Kada je pravi trenutak za kupovinu stana u Crnoj Gori?

Ne postoji idealan period za kupovinu stana ako Vi sami niste u finansijskoj mogućnosti da obavite to. Krizno vrijeme utiče na privredu, ljudi ostaju bez posla, bez prava na kredit u banci a ušteđevina se smanjuje iz dana u dan. Hajde da vidimo kada je pravi trenutak da razmišljate o kupovini stana:

  • Imate stabilna primanja
  • Kreditno ste sposobni
  • Odvojili ste dovoljno novca za renoviranje
  • Možete priuštiti održavanje većeg stana ili kuće
  • Imate sređen život

Ako nekretninu kupujete na kredit, to znači da ćete narednih barem 10-15 godina uz sve ostale mjesečne troškove imati i ratu za kredit. Zato su stabilna primanja važna, da ne biste došli u situaciju da ne možete otplatiti stambeni kredit.

Ako su vam primanja redovna i solidnog iznosa, bićete i kreditno sposobni pa ćete lakše dobiti povoljnije uslove za uzimanje stambenog kredita. Ovo vam naravno neće biti potrebno ako imate već spreman novac za kupovinu stana.

Uz kupovinu nekretnine idu i njeno renoviranje i prepravke u skladu sa Vašim potrebama. Obezbijedite dovoljno novca da nakon kupovine možete srediti stan, tako da nakon useljenja ne morate razmišljati o radovima, materijalu, majstorima i neredu.

Ako živite u manjem stanu i planirate kupovinu veće kuće, imajte na umu da su troškovi održavanja znatno veći. Kuću ne smijete zapustiti. Biće povremenih ulaganja u krov, oluke, fasadu, stolariju, podove ili sređivanje dvorišta. Ukoliko niste spremni na skuplje održavanje, nemojte ulaziti u proces kupovine.

Razmislite o Vašim i potrebama Vaše porodice. Ako ste zbog posla prinuđeni na čestu promjenu mjesta prebivališta, možda nije najbolji trenutak da planirate kupovinu stana. Ako sebe ne možete zamisliti u tom naselju u narednih desetak godina, sačekajte sa kupovinom. Ako Vaša djeca planiraju uskoro da se osamostale ili da odu u drugi grad da žive, kupovina većeg stana ili kuće nema mnogo smisla.

Ukoliko planirate osnivanje porodice ili već imate malu djecu, sviđa vam se naselje u kojem se nekretnina nalazi, riješeni ste da u tom gradu ostanete narednih 10-15 godina – onda ste spremni za kupovinu.

Najbolji period za kupovinu stana je upravo onaj trenutak kada ste Vi spremni. Uz dobru analizu potreba, detaljnu pretragu raspoloživih nekretnina u Crnoj Gori i uz savjete profesionalaca iz licencirane agencije za nekretnine sigurno ćete izabrati idealan dom.