January 28, 2024


Agencija “Doma Nekretnine” je nedavno bila u centru pažnje na istaknutim portalima, slaveći uspješnu prodaju vile vrijedne preko 10 miliona eura. Ovaj uspijeh predstavlja značajan korak napred za kompaniju, koja s ponosom obiljeležava dvije decenije prisustva na tržištu nekretnina u Crnoj Gori.

Agencija “Doma nekretnine” je osnovana od strane “Dream Estates Montenegro/Savills” sa ciljem da se znanje i iskustvo akumulirano decenijama prenese i pruži lokalnom tržištu.

Savills, jedan od lidera na globalnom tržištu nekretnina, zajedno sa svojim ekskluzivnim partnerima za Crnu Goru, kompanijama Doma Nekretnine i Dream Estates Montenegro.

Ove godine Savills, jedan od lidera na globalnom tržištu nekretnina, zajedno sa svojim ekskluzivnim partnerima za Crnu Goru, kompanijama Doma Nekretnine i Dream Estates Montenegro, obilježava 20-u godišnjicu postojanja na ovim prostorima. Naime, 2004. godina ostaće upamćena kao godina kada se Savills, kao prvi globalni brend iz svijeta nekretnina, pojavio na crnogorskom tržištu.

Savills je svjetski priznata kompanija koja posluje punih 170 godina, broji 40.000 zaposlenih, kao i 700 kancelarija širom svijeta, a prisutna je i na Londonskoj berzi. Sa reputacijom bez premca, Savills je nadaleko poznat po opsežnom poznavanju lokalnog i globalnog tržišta. Sa ponosom možemo reći da se kompanija nalazi na samom vrhu ljestvice, kada su u pitanju konsultantske usluge, koje se nude kako pojedincima, tako i kompanijama i institucijama, a sve u cilju donošenja najboljih odluka kada su nekretnine u pitanju.

Ivana Nikčević: generalna menadžerka

Ivana Nikčević, generalna menadžerka kompanije Dream Estates Montenegro/ Savills sa zadovoljstvom je istakla:

Obilježavanje 20 godina postojanja predstavlja prekretnicu, koju smo nedavno krunisali na najljepši mogući način, jednom od najvećih prodaja na tržištu nekretnina u Crnoj Gori. U pitanju je prodaja vile vrijedne preko 10 miliona eura. Ovo pokazuje snagu našeg brenda, kao i povjerenje koje nam zadovoljni klijenti ukazuju godinama unazad.

Do današnjeg dana, kompanija Dream Estates Montenegro je prodala više od 800 nekretnina klijentima 22 različite nacionalnosti.

Kieran Kelleher: vlasnik

Kieran Kelleher, vlasnik kompanije, najviše je fokusiran na konsultantske usluge kao segment poslovanja. 

U proteklih 20 godina ostvarili smo saradnju sa 8 od 10 najvećih mixed- use projekata na Jadranskoj obali , čija je realizacija u toku ili je planirana u budućnosti. Posao obično započinjemo ֦od nule֞, vodeći investitora kroz kompletan razvojni proces, dajući detaljne smjernice kako najbolje iskoristiti potencijal zemljišta. Podaci dobijeni istraživanjem lokalnog i globalnog tržišta, zasnovani na činjenicama, predstavljaju ključ za pružanje kompletne usluge klijentima. Naš konsultantski tim pruža apsolutnu podršku klijentima od momenta inicijalne ideje, preko studije izvodljivosti, pa sve do konačne revizije projekta, vodeći računa da je isti maksimalno prilagođen tržištu. Prepoznati kao eksperti na polju brendiranih rezidencija, pravi smo izbor kako za nove, tako i za iskusne igrače u sektoru nakretnina.

Kieran Kelleher
Vedrana Kelleher. direktorica

Vedrana Kelleher, direktorica kompanije i jedan od učesnika u osnivanju UANCG, Udruženja agencija za nekretnine Crne Gore, ističe važnost uvođenja zakonske regulative koja uređuje djelatnost posredovanja u prometu nekretnina, a sve u cilju suzbijanja nelegalnog posredovanja, stvaranja pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika, tj. stavljanja ove djelatnosti u zakonske okvire.

Nelegalnim posredovanjem su najviše pogođeni registrovani poslovni subjekti koji se bave ovom djelatnošću, kao i građani i pravna lica koji koriste usluge posredovanja, kao i država jer ne naplaćuje poreze.

Inicijativa za donošenje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti došla je od Udruženja agencija za nekretnine Crne Gore i Grupacije za trgovinu nekretninama Privredne komore Crne Gore. Nosilac izrade zakona je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i usvajanje se očekuje u toku 2024 godine. Prema zakonu, agencije će morati registrovati svoju djelatnost, agenti koji se bave posredovanjem moraće polagati stručni ispit. Posrednici će morati da ispune ostale uslove propisane ovim Zakonom, a sve u cilju dobijanja dozvole za obavljanje ove djelatnosti. Tržišna inspekcija će sprovoditi inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona, a Zakon će predviđati i kazne za one koji ga ne poštuju.

Vedrana Kelleher

Možemo slobodno reći da je Crna Gora osigurala svoje mjesto na svjetskoj sceni, kada su u pitanju brendirane rezidencije.

Savillsov najnoviji izvještaj o brendiranim rezidencijama možete pronaći na linku

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas putem web sajtova:

www.dreammontenegro.com

www.domanekretnine.me

www.savills.com (Montenegro)

ili pozivom na broj +382 (0)32 304 788

Naša kancelarija se nalazi u Kotoru, na adresi Stari Grad 321 (preko puta hotela Astoria)