August 5, 2020
Where to invest in Montenegro

Top 3 lokacije za investiranje u Crnoj Gori

Pozitivan uticaj velikih investicija i luksuznih rizorta!

Naš partner Dream Estates Montenegro već više od 15 godina pruža usluge savjetovanja i konsultacija u okviru najvećih investicionih projekata u Crnoj Gori: Porto Montenegro, Portonovi, Luštica Bay i novonajavljeni Ritz Carlton Montenegro. Izvještavanje o tržištu nekretnina pruža informacije o onome šta se trenutno najviše prodaje i kupuje, dok su usluge savjetovanja mnogobrojne, često u domenu izrade master plana, studija izvodljivosti, studija finansijske isplativosti, brendiranja hotela. 

U ovom blogu pišemo o trenutnim TOP 3 lokacijama za investiranje u Crnoj Gori koje ne uključuju luksuzne rizorte, ali se oslanjaju na njihov uticaj. 

Najčešća pitanja koja kupci postavljaju kada žele da investiraju u Crnu Goru:

Gdje mogu da investiram a da mogu očekivati:

  1. urednu dokumentaciju;
  2. dobar prihod od izdavanja;
  3. kapitalnu dobit kroz godine; 
  4. da uživam u nekretnini kada imam vremena za odmor;

Naš prodajni tim sve ovo lako objasni uz pomoć mape crnogorske obale. 

Ukoliko posmatramo južni dio primorja, naše klijente savjetujemo da ne razmatraju oblast do Petrovca zbog sljedećih razloga: postoji previše ilegalne gradnje i loše infrastrukture, često ne postoji mogućnost priključka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, turizam je slabog kvaliteta, a potražnja za preprodajom stanova je jako niska. Ovaj dio primorja ne ispunjava gore navedena očekivanja naših klijenata.

Sjeverno od Petrovca, dolazi se do obale oko Budve koja je po ukusu i željama nekih kupaca, ali ne mnogih. Budva je već postala previše izgrađena, a očekuje se veliki broj novih projekata. Isto tako, ovaj grad je bučan, preopterećen turistima ljeti, a uglavnom privlači mlađe generacije koje žele noćni provod. Budva je mjesto koje svakako ne treba zaobići ukoliko ste u potrazi za dobrim noćnim provodom i klubovima, ali ipak nije mjesto koje ispunjava očekivanja većine naših klijenata.  

Kupci koji su uz našu pomoć kupili nekretninu u Budvi prije 10 godina, već sada žele da je prodaju i presele se na jednu od naše TOP 3 lokacije gdje ih očekuje mir i potpuno drugačija, prijatnija atmosfera. 

Što se budućnosti Budve tiče, očekuju se novi projekti i građevine, pri čemu će sve zelene površine nestati prema prostornom planiranju. Saobraćaj je još jedna od poteškoća, a parking još veća. Broj apartmana od 3 zvjezdice je preplavio tržište čime se stvara veća ponuda od potražnje, što će i uticati na lošiji povrat kapitala kroz naredne godine. 

Prihod od rente je dosta nizak, s obzirom da velika ponuda stanova snižava cijenu po noćenju. 

Ukoliko najavljeni projekat Mia Budva bude odobren, u potpunosti će promijeniti sliku Budve, dok Ananti s druge strane pokušava da postavi nove standarde. 

Za sada, vidimo nizak potencijal ove lokacije uzrokovan prevelikom ponudom nekretnina i haosom koji vlada ovim gradom ljeti . 

_____________________________________________________________________________

Napokon stižemo do našeg Zaliva, poznatijeg kao Zlatni trougao koji povezuje Herceg Novi, Tivat i Kotor. Ovo su naše TOP 3 lokacije za investiranje u Crnoj Gori.

U proteklih pet do sedam godina, 3 i po milijarde eura je investirano u rizorte duž ove oblasti- jedan od primjera je Porto Montenegro, koji i danas nastavlja da se razvija i širi. Predviđamo da će ova oblast, koja objedinjuje Herceg Novi, Tivat i Kotor, tek da osjeti dobrobiti i uticaj dolaska stranih investicija, koje će turizam pomjerati od masovnog ka luksuznom

Ukoliko možete sebi da priuštite stan u nekom od ovih rizorta, naš tim je spreman da pomogne i u tom procesu. Međutim, u ovom blogu želimo da se fokusiramo na uticaj koji su donijele ove investicije naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini, kao i čitavom gradu. 

Porto Montenegro i Regent Hotel, Luštica Bay i The Chedi Hotel, Ritz Carlton Montenegro, Four Seasons Blue Horizon, Portonovi i One&Only Hotel, su samo neke od investicija koje su trenutno aktuelne u Crnoj Gori.

U nastavku, želimo da razmotrimo svaku od ove tri lokacije ponaosob i tako pokažemo da upravo na ove lokacije treba usmjeriti investiranje. 

1. Priča o Tivtu!

© Dream Estates Montenegro / Savills. 2019

Godine 2004. kada smo otvorili agenciju za prodaju nekretnina, Tivat je imao najniže cijene po kvadratu na cijeloj Jadranskoj obali (prikazano zelenom linijom na grafikonu iznad). Danas, od Zadra u Hrvatskoj do najjužnijeg grada na Crnogorskom primorju, Tivat drži najviše cijene po kvadratu, ako izuzmemo Dubrovnik.

Zapamtite da smo isključili Porto Montenegro iz naše analize, te upoređujemo samo nekretnine izvan luksuznih rizorta, a koje se nalaze u neposrednoj blizini. Porto Montenegro nastavlja da se razvija i u planu je novo ulaganje od 500 miliona eura u narednih 10 godina kojim će se ovaj projekat i završiti.

Na grafikonu iznad možete vidjeti kako cijene nekretnina u Tivtu rastu s izgradnjom projekta Porto Montenegro. Klijenti koji su ranije kupovali ili koji su bili zainteresovani da kupe nekretninu u Budvi, sada se okreću Tivtu. Tivat je postao destinacija za stotine novih vlasnika kuća i stanova. Predviđamo novi priliv kapitala kako Porto Montenegro nastavlja da se razvija. Tražnja dolazi od lokalnih i regionalnih ljudi pa sve do stranaca koji su zauzeli ključne pozicije u nekim od već pomenutih luksuznih destinacija. Oni Tivat vide kao najbolje mjesto za život tokom cijele godine na crnogorskom primorju.

Kupci primjećuju potencijal ovog mjesta, prihod od izdavanja je odličan, a blizina Porto Montenegra svemu daje posebnu čar. 

Cijena po kvadratu u Tivtu se kreće oko 2500 eura što govori kako se grad razvija više nego ikada. Stanodavci izdaju svoje stanove na duži vremenski period van sezone, dok su tokom nje popularna izdavanja na kraći rok. Uz dobru strategiju i prezentovanje nekretnine, povrat investicije kroz prihodovanje od izdavanja može biti čak do 5% godišnje. 

Zbog svega ovoga, izdvajamo Tivat kao lokaciju broj 1 za investiranje.

Za Vas smo izdvojili par stanova u Tivtu koje vrijedi pogledati: 

Dupleks u centru Tivta / 3 sobe / 4 kupatila / Površina: 140m2 / Cijena: €308,000 / Link

Luksuzan stan blizu Porto Montenegra / 2 sobe / 2 kupatila / Površina: 80m2 / Cijena: €360,000 / Link

2. Računajte na Kotor!

Kotorska riva u jutarnjim časovima;

Da odmah skratimo priču, Stari grad Kotor očekuje svoj procvat u smislu vrijednosti! Trgovina nekretninama u Starom gradu je posljednjih godina bila na nižem nivou nego što je za očekivati. Kupci iz Rusije su uglavnom investirali u oblastima van zaliva. Međutim, cijene su sada nevjerovatne, a prihod od izdavanja je najbolji u poređenju sa ostatkom Crne Gore i to sve zbog toga što turisti, uglavnom stranci, žele da osjete grad unutar zidina. Obilje restorana i suzbijena buka su baš ono što turista sa zapada trenutno traži. 

Cijena po metru kvadratnom u Kotoru je za 50-70% niža u odnosu na Stari grad Dubrovnik. 

Ove godine, potražnja za nekretninama u Kotoru nikad nije bila veća. Kako lokalci tako i stranci su prepoznali potencijal ovog mjesta jer je a) jedinstveno, pa kupovinom nekretnine u Starom gradu Kotoru kupuju umjetnost b) pod zaštitom UNESCO-a c) cijena po metru kvadratnom od €2000 to €2500 zaista nevjerovatna i zasigurno neće dugo trajati d) prihod od izdavanja svake godine sve veći kako raste broj turista. 

Dva su aerodroma u blizini Kotora: tivatski, do koga stižete za 15min vožnje od Kotora i dubrovački, koji je udaljen 2 sata vožnje bez gužvi na graničnom prelazu. Aerodrom u Dubrovniku se širi svake godine sa planom da može da primi i do 4 miliona dolazaka.

 Cijene u Kotoru će zasigurno porasti za 30% u narednih 3-4 godine, a povrat investicije se povećava iz godine u godinu. Trenutno, postoji mnogo kupaca koji su zainteresovani da kupe svoju nekretninu ove godine kako bi mogli da istu preprodaju po mnogo većoj cijeni za par godina.

Vrijedno je pomenuti i stare kamene kuće skoro pa na prvoj liniji do mora koje čekaju spremne za renoviranje, a čija cijena je još uvijek veoma primamljiva. 

Iz našeg iskustva, prodaja nekretnina u blizini Starog grada je porasla za 300% u 2019. u poređenju sa 2018. godinom. Ovo je dobar pokazatelj da su investitori prepoznali jedinstvenu priliku za ulaganje. 

Za Vas smo izdvojili par stanova u Starom gradu Kotoru koje vrijedi pogledati: 

Stan u srcu Starog grada Kotora / 2 sobe / 1 kupatilo / Površina: 55m2 / Cijena: €170,000 / Link

Prelijep dupleks u Starom gradu Kotoru / 3 sobe / 2 kupatila / Površina: 89m2 / Cijena: €270,000 / Link

3. Herceg Novi i naselje Kumbor!

Ako pogledate grafikon iznad i liniju koja predstavlja cijene u Herceg Novom, vidjećete da su trenutno to najniže cijene na cijeloj crnogorskoj, a i hrvatskoj obali. 

Činjenica je da su cijene u Tivtu porasle s investicijom u projekat Porto Montenegro. Isto se može očekivati i za Herceg Novi. Rizort Portonovi u Kumboru, koji je u neposrednoj blizini Herceg Novog, je do sada uložio 500 miliona eura u izgradnju svog projekta, dok se očekuje ukupna investicija od 1.1 milijarde eura na površini od 24 hektra. 

Za studio apartman u Portonovi rizortu, kupac treba da izdvoji minimum 500,000 eura. Početna cijena za vile One&Only je 10 miliona eura. Sadržaj rizorta je veoma bogat, počevši od marine pa sve do restorana fine kuhinje i prodavnica za trgovinu namirnica i prehrambenih proizvoda. 

Očekuje se uticaj rizorta Portnovi kako na cijene u Herceg Novom tako i u okolnim naseljima u blizini samog rizorta. Trenutne cijene van njega su još uvijek veoma niske i za stan u blizini ovog luksuznog rizorta kupac treba da izdvoji svega 60,000 eura, sa cijenom od 1500 eura po metru kvadratnom, a očekuje se povrat investicije od 5% na godišnjem nivou. Bez sumnje je da će naselje Kumbor prvo osjetiti efekat izgradnje ovog luksuznog rizorta koje je otvoreno za javnost. Izvan rizorta možete kupiti nekretninu za skoro 80% jeftinije nego unutar njega, te ovo zasigurno treba iskoristiti. Renta od najma na duži ili kraći rok postaje sve veća kako se broj radnika u ovom luksuznom naselju povećava. Ovaj trend će samo nastaviti da raste. 

Za Vas smo izdvojili par stanova u Herceg Novom koje vrijedi pogledati: 

Apartman na odličnoj lokaciji u centru Herceg Novog / 1 soba / 1 kupatilo / Površina: 53m2 / Cijena: €145,000 / Link

Stanovi na odličnoj lokaciji u Đenovićima / 1 soba / 1 kupatilo / Površina: 37m2 / Cijena: €64,000 / Link

Ovo su naše TOP 3 lokacije za investiranje u Crnoj Gori, izvan luksuznih rizorta.

Za sve dodatne informacije Vam stojimo na raspolaganju. 

© 2019. Doma Nekretnine registrovana kao Montenegro Investment Services doo zadržava sva prava.